De senaste åren har det blivit allt vanligare med gisslanprogram och trots att drabbade användare rekommenderas att inte betala den begärda lösensumman för att få tillbaka sina filer är det många som väljer just den lösningen.

Exakt hur stora summor som betalas ut har hittills varit okänt, men nu har Jack Cable från säkerhetsföretaget Krebs Stamos Group lanserat en ny webbsida som håller koll på utbetalningarna.

Sajten heter Ramsomwhere och där kan vi se att det i skrivande stund har betalats ut motsvarande 500 miljoner svenska kronor till de olika hackargrupperna under årens lopp.

Drygt hälften av den summan har gått till Netwalker (Malito), medan en femtedel har gått till Revil/Sodinokibi, gruppen som bland annat ligger bakom den uppmärksammade attacken mot Coop.

Summorna som anges på Ramsomwhere utgår från värdet på bitcoin dagen som utbetalningarna skedde, men det är förstås fullt möjligt att hackarna väntat med att sälja sina innehav. I så fall kan de ha tjänat mer pengar än vad som uppges.