Efter den omfattande gisslanattacken som drabbade tusentals företag runt om i världen, däribland svenska Coop, riktas nu svidande kritik mot Kaseya som tagit fram mjukvaran som attackerades.

Bloomberg har talat med fem före detta anställda som alla säger att de varnat om säkerhetsproblemen under lång tid utan att få gehör.

Enligt de fem personerna har Kaseya använt sig av föråldrad kod och bristfällig kryptering, samt låtit bli att uppdatera sin mjukvara och sina servrar vid behov. En av de intervjuade säger att han skrev ett memo på 40 sidor om säkerhetsproblemen och följden blev att han fick sparken två veckor senare.

Några av de andra fick sparken när de opponerade sig mot att Kaseya flyttade en del av verksamheten till Belarus 2018, detta trots att det innebär en ökad risk för att känsliga uppgifter hamnar i fel händer.

Som grädde på moset utsattes Kaseya för gisslanattacker både 2018 och 2019 och ändå vidtogs inga åtgärder för att förbättra säkerheten.

I ett uttalande till Gizmodo säger en talesperson för Kaseya att man nu fokuserar på de drabbade användarna, inte på ”vilda spekulationer från före detta anställda”.