Fredrik snackar med Mats Nordkvist, Mats Törnblom och Erik Weyler i en diskussion som är fortsättningen på avsnitt 424.

Vi börjar med att diskutera transaktioner och transaktionshanterare – menar stordatorfolk och webbfolk ens samma sak när man pratar om transaktionshantering? Mats Nordkvist tar också upp att stordatorn har problem med att vara klient åt andra system – då får man samma problem med transaktioner och tillförlitlighet som när ett webbsystem ropar på ett annat. Det är knepigt att antingen få allting att köra på stordatorn, eller integrera externa system på andra plattformar när man behöver dem.

Att nedvärdera sin egen kompetens när man ser på att ersätta gamla system – varför skulle det vara bättre att lägga ut skapande av det nya systemet när man har folk på plats som kan allt utan och innan? Bli inte en biltillverkare som inte kan tillverka bilar!

Sedan snackar vi utvecklarförakt – har du upplevt det? Har utvecklarjobb en viss aura av mystik kring sig för de som bara ser det från utsidan?

Mot slutet får alla ventilera lite kring Safe – varför är första reaktionen en djup suck? Blir Safe ett verktyg där de som inte vet hur mjukvaruutveckling fungerar och blir effektiv försöker styra uppifrån? Agilt som industri blir inte bra. Därifrån kommer vi in på kodandets konstnärliga aspekter och dåliga sätt att mäta saker på. Är det dags att införa foliehattar i Safe?

Har du kommentarer, frågor eller tips? Vi är @kodsnack@tobiashieta@iskrig, och @bjoreman på Twitter, har en sida på Facebook och e-postas på info@kodsnack.se om du vill skriva längre. Vi läser allt som skickas.

Gillar du Kodsnack får du hemskt gärna prenumerera och recensera oss i Itunes!