USA har tillsammans med NATO, EU, Storbritannien, Australien, Japan, Nya Zeeland och Kanada anklagat Kina för en global hackningskampanj som använder sig av anlitade hackare. Kampanjen påstås bland annat ligga bakom en stor attack mot Microsoft Exchange Server tidigare i år, rapporterar Reuters

"USA och länder runt om i världen håller Kina ansvariga för sitt mönster av oansvarigt, störande och destabiliserande beteende i cyberrymden, som utgör ett stort hot mot vår ekonomiska och nationella säkerhet", säger USA:s utrikesminister Anthony Blinken i ett uttalande.

Enligt USA:s utrikesministern ska Kina byggt upp ett ekosystem av anlitade hackare som både utför statligt sponsrade aktiviteter samt kriminell verksamhet för sin egen ekonimska vinst.

I samma veva anklagar USA:s justitiedepartement tre säkerhetschefer och en anlitad hackare, samtliga från Kina, för att ha deltagit i en global hackningskampanj riktar mot dussintals företag, universitet och myndigheter i USA och andra länder mellan 2011 och 2018. 

Den kinesiska ambassaden i Washington D.C har än så länge inte kommenterat anklagelserna. Kinesiska myndigheter har tidigare sagt att Kina också är ett offer för hackare och motsätter sig användningen av cyberattacker.