Stockholmsbaserade Veoneer, som är en avknoppning från Autoliv och som jobbar med teknik för självkörande bilar, får en ny ägare. Det är kanadensiska Magna som lagt ett bud på det svenska bolaget värt motsvarande 3,8 miljarder dollar, vilket motsvarar ungefär 33 miljarder kronor.

Magna uppger att man genom förvärvet vill flytta fram sina positionerna inom avancerade förarstödsystem, ADAS. Dessutom tillför köpet Magnas ADAS-verksamhet större kunder och tillgång till nya kunder och regioner, särskilt i Asien.

Planen är att Arriver, som är Veoneers mjukvaruenhet för perception och körpolicy, ska vara fristående på samma sätt som det varit under Veoneers ägande.

– Veoneers kompletterande teknikutbud, kundbas och geografiska fotavtryck passar utmärkt i vår ADAS-verksamhet, och förvärvet stärker vår globala talangbas inom teknik och mjukvaruutveckling. Vi räknar med att den sammanslagna enheten blir en av branschledarna inom aktiv säkerhet, stärker positionen inom kompletta ADAS-system och blir väl positionerad för övergången till högre nivåer av autonomi, kommenterar Magnas koncernchef Swamy Kotagiri affären i ett pressmeddelande.

Affären har redan godkänts av Veoneers och Magnas styrelser. Det svenska bolagets styrelse rekommenderar också att aktieägarna godkänner förvärvet. Veoneer kommer efter avslutad affär att integreras i Magnas verksamhetsenhet Electronics.

– Detta är en attraktiv affär för alla våra intressenter. Den kommer att leverera betydande och omedelbart värde för Veoneers aktieägare genom en attraktiv premie över börskurs, och våra medarbetare får möjlighet att bli del av en av de skickligaste leverantörerna på mobilitetsområdet. Samgåendet med Magna kommer dessutom att höja det kombinerade bolagets status som en helhetsleverantör inom ADAS-system, vilket bör gynna våra kunder, leverantörspartners och i slutändan konsumenter, säger Veoneers ordförande, vd och koncernchef Jan Carlson.