Enligt en ny rapport publicerad av Blackberrys Reserach & Intelligence-team så har utvecklare av skadeprogram i allt högre grad börjat använda sig av exotiska programmeringsspråk för att hindra säkerhetsanalyser av dem, rapporterar Zdnet.

Bland annat har säkerhetsforskarna sett en märkbar ökning i användningen av Go (Golang), D (Dlang), Nim och Rust. Skadeprograms-utvecklarna ska experimentera särskilt med loaders och droppers i dessa språk. Dessa används vanligen för att avkoda, ladda och distribuera trojaner så som Remote Access Trojan, Remcos och Nano Core. Även Cobalt Strike är vanligt förekommande.

Enligt säkerhetsforskarna verkar skadeprograms-utvecklarna intressera sig särskilt för Go. Språket upptäcks nu frekvent i alla sorters skadeprogram och i en rad olika kampanjer riktade mot samtliga stora operativsystem.

Genom att använda ovanliga programmeringsspråk blir det svårare för säkerhetsforskare att upptäcka och demontera programmen. Det kan också bli lättare för skadeprogrammen att undvika signatur-baserade säkerhetsverktyg samt göra dem mer kompatibla över olika system. 

Läs också: Tiden för att fixa kritiska sårbarheter har ökat från 197 till 246 dagar