Med anledning av den pågående pandemin har det uppstått en global brist på halvledare och andra komponenter och det tycks dröja minst ett år till innan situationen har stabiliserats.

Nu kommer rapporter om att chippbristen har lett till en ökad risk för att komponenter från oseriösa tillverkare hamnar i våra elektronikprodukter, något som i sin tur kan leda till att prylarna slutar fungera i förtid eller börjar brinna.

– Jag tror att företagen bryr sig mer om att klara av sina åtaganden än att tänka på riskerna med falska komponenter, säger Michael Pecht från University of Maryland i en kommentar till Zdnet.

Risken för falska komponenter är störst i prylar från mindre elektronikföretag, detta då de får nöja sig med det som finns kvar när de stora företagen lagt sina beställningar.

En liknande situation uppstod 2011 när Japan drabbades av en rejäl jordbävning och en efterföljande tsunami. Året därpå upptäcktes en miljon pirattillverkade komponenter i produkter som beställts av den amerikanska försvarsmakten.