I december 2018 greps Huaweis finanschef Meng Wanzhou, som också är dotter till det kinesiska bolagets grundare, på Vancouvers flygplats i Kanada.

Gripandet skedde på uppmaning av USA som anklagar Huawei för att ha brutit mot de amerikanska sanktionerna mot Iran och som anser att hon är inblandad. Sedan gripandet har det pågått en rättslig strid kring om hon verkligen ska utlämnas.

Advokaterna som företräder Meng Wanzhou hävdar att det är ett politiskt motiverat åtal som bottnar i motsättningarna mellan USA och Kina och att det drevs på under president Trumps tid vid makten.

Men nu är ett första avgörande på gång, rapporterar BBC News. I dagarna ska Meng Wanzhou höras i en domstol och processen beräknas ta tre veckor och en dom väntas senare i år.

Det betyder dock inte att striden är över. Om beslutet blir att utlämna Huaweichefen så går begäran om utlämning vidare till den kanadeniska regeringen för avgörande och även det beslutet kan sedan överklagas. Totalt kan det dröja ytterligare fem år innan fallet avgörs.