Smartphone-försäljningen fick ett rejält uppsving i början av året, efter att ha påverkats starkt negativt av nedstängningar och andra covid-19-relaterade restriktioner under 2020.
Men nu drabbas branschen av en annan global kris, nämligen den stora komponentbristen.
Den globala smartphone-marknaden gick ner med nio procent under andra kvartalet, jämfört med kvartalet före, enligt en rapport från analysföretaget Canalys. Minskningen beror på att de stora leverantörerna brottas med komponentbrist, och därmed inte kan möta efterfrågan.
– I vissa regioner är kanalens lager av smartphones farligt låga, säger Ben Stanton, analyschef för Canalys. De stora märkena utövar redan regionala prioriteringar för att få ut det mesta sitt begränsade utbud. Som ett resultat har stora interna konflikter uppstått då regionchefer försöker säkra sin tilldelning.
Totalt såldes 316 miljoner enheter under perioden.
Samsung är största leverantör och sålde 58 miljoner enheter.
Xiaomi tog sig för första gången upp på andraplatsen med en försäljning på 52,8 miljoner enheter. Den kinesiska leverantören stod därmed för en försäljningsökning på 83 procent på årsbasis.
Därmed tog de sig förbi Apple, som är tredje största leverantör. Iphone-försäljning ökade med en procent mätt i antal enheter och landade på 45,7 miljoner enheter.
Canalys konstaterar i rapporten att när det gäller Apple så ökade Iphone-försäljningen starkt om man tittar på värdet och inte på antal sålda enheter.
– Apple lanserade lågkostnadsprodukten Iphone SE i april 2020, som stod för 28 procent av försäljningen vid den tiden. Det här året, utan någon ny Iphone SE, så har det genomsnittliga försäljningspriset ökat dramatiskt, säger Canalys analyschef Ben Stanton.
På fjärde och femte plats placerar sig kinesiska leverantörerna Oppo och Vivo.