Microsoft gör alltså en investering i Rubrik, ett företag som har lösningar för datahantering i molnet och som konkurrerar med Dell EMC, Commvault och andra lagrings- och backupföretag. Den gemensamma ambitionen är att tillsammans utveckla zero trust-lösningar som byggs i Azure-molnet.

Det skriver nyhetssajten ZDNet.

Rubrik utvecklar backup- och återställningstjänster för Azure, AWS, Google Cloud och Microsoft 365 samt återställningstjänster efter ransomware-attacker.

Den här investeringen är ett led i Microsoft satsning på zero trust-teknik, alltså nolltillit, en modell som utgår från att det finns sårbarheter i alla system och att användarna därför bara ska ha tillgång till det de verkligen behöver.

Microsoft ser också en möjlighet att låta molnet vara en nyckelkomponent i försvaret mot ransomware-attacker, som ofta är en följd av att angripare letar efter och hittar rdp (remote desktop protocol) eller vpn (virtuella privata nätverk) som är exponerade på internet.

– Om en angripare säger att de har kontroll över nycklarna till dina data och du inte får tillbaka dem utan att betala en lösensumma, så kan vi ha en alternativ källa för den informationen i realtid, så att företaget kan få tillbaka den operativa kontrollen, säger Microsoft-chefen Tyler Bryson till Bloomberg.

Exakt hur stor investeringen Microsoft gör i Rubrik är inte känt, men enligt Bloomberg rör det sig om ”låga tiotals miljoner dollar”.