Microsoft kommer att höja priserna för de kommersiella Microsoft 365-abonnemangen, det som tidigare kallades Office 365 och innehåller produktivitetsapparna Word, Excel och så vidare.

I en bloggpost skriver Microsoft 365-chefen Jared Spataro att ”det här är den första väsentliga prisuppdateringen sedan vi lanserade Office 365 för ett decennium sedan. De uppdaterade priserna speglar det ökade värdet som vi har levererat till våra kunder under de här tio åren”.

Spataro exemplifierar med vad som hänt inom collaboration, säkerhet och AI och skriver att ”sedan vi lanserade Microsoft 365 har vi lagt till 24 appar till portföljen – Teams, Power Apps, Power BI, Power Automate, Stream, Planner, Visio, OneDrive, Yammer och Whiteboard – och vi har släppt över 1400 nya funktioner inom de tre nyckelområdena”.

De nya priserna börjar gälla den 1 mars nästa år.

Prishöjningarna ser ut på följande sätt:

Microsoft 365 Business Basic (höjs från 5 dollar per användare till 6 dollar).

Microsoft 365 Business Premium (från 20 dollar till 22 dollar).

Office 365 E1 (från 8 dollar till 10 dollar).

Office 365 E3 (från 20 dollar till 23 dollar).

Office 365 E5 (från 35 dollar till 38 dollar).

Microsoft 365 E3 (från 32 dollar till 36 dollar).

Prishöjningarna kommer att införas globalt med lokala justeringar i vissa regioner, skriver Spataro. Det kommer dock inte i det här läget att bli några förändringar vad gäller utbildnings- och konsumentprodukter.

Office är fortfarande Microsofts största intäktskälla även om molnplattformen Azure närmar sig, och de här prishöjningarna lär därmed öka såväl it-jättens omsättning som vinst.