Att HiQ, med nya ägaren Triton i ryggen, har stora planer har vi skrivit tidigare. Och ett sätt att nå sitt uttalade mål att bli ett ”ledande tech-konsultbolag i norra Europa” är förvärv.

I april gjordes det första svenska köpet på resan och nu kommer nästa. Köpet av Advicon, ett konsultbolag med huvudkontor i Lund och med 25 anställda, beskrivs som ett strategiskt viktigt tillskott i Skåneregionen. Inte minst kompetensmässigt, där Advicon jobbar med projekt och åtaganden inom digital transformation, business analytics och agila arbetsmetoder. Bolagets kunder är av skilda slag. De finns inom ett flertal branscher, och utgörs av såväl små privata företag som offentliga organisationer och stora globala koncerner.

– Jag är väldigt glad att kunna välkomna alla grymma medarbetare på Advicon till oss på HiQ. Vi har en stark utveckling av vår verksamhet i Skåne och ett fantastiskt team som jobbar med några av Nordens ledande företag. Detsamma gäller för Advicon, och att kombinera våra två verksamheter gör att vi stärker vår position ytterligare, säger HiQ:s vd Sven Ivar Mørch, som gläds åt att etablera sig i universitetsstaden Lund.

– Lund har Skandinaviens största universitet med 47 000 studenter och ett starkt forskningsbaserat näringsliv med globala företag som Tetra Pak, Sony Mobile Communications, Alfa Laval och Axis. Det tillsammans med forskningsanläggningarna Max IV och ESS som är under uppbyggnad i Lund är superspännande för oss. Vi är en stark partner till alla företag som har behov av digitalisering och en arbetsgivare för alla som vill jobba med leading-edge technology, it, integration, design och kommunikation. Med Advicon stärker vi den positionen ytterligare.

– Det här är verkligen ett stort steg i vår utveckling och i mångt och mycket en drömsituation för alla oss på Advicon. HiQ är en perfekt match för både vår spetsiga kompetens och vår starka företagskultur, och vi kommer kunna fortsätta den framgångsrika utveckling vi har haft med helt andra förutsättningar tillsammans med HiQ. Jag är mycket glad att kunna berätta om denna nyhet till alla våra fantastiska medarbetare idag, säger Bo-Rickard Jepson, vd på Advicon.

Advicon kommer att tillhöra HiQ Sweden South med kontor i Malmö och Karlskrona, och efter förvärvet även i Lund. Inledningsvis kommer namnet Advicon att finnas kvar med tillägget ”en del av HiQ”, men successivt kommer verksamheten att flytta in helt under namnet HiQ.

– Teamet på Advicon blir ett starkt och viktigt tillskott till vår verksamhet i södra Sverige och jag vill verkligen säga varmt välkommen till alla medarbetare på Advicon. Vi har följt Advicon ett tag och jag känner att vi har många likheter och samma syn på att kultur och starka team är vägen till framgång. Tillsammans kommer vi kunna ta oss an ännu större uppdrag och kunder, och erbjuda våra duktiga konsulter en ännu större variation på utmaningar och projekt att jobba med. Verkligen spännande, säger Åsa Melvanius, chef för Region South på HiQ.