Energiföretaget General Electric ska använda sig av en av världens snabbaste superdatorer, IBM:s Summit, för två nya forskningsprojekt som ska öka produktionen av grön el, rapporterar Zdnet.

USA:s energidepartement, som ser över Summit i Oak Ridge National Laboratory, meddelade nyligen att de ska dela ut sju miljoner node-timmar på superdatorn till 20 olika forskarlag, varav två tillhör General Electric.

Ett av projekten kommer få 240 000 node-timmar för sin forskning som går ut på att optimera vindkraftsparker utanför kusterna. Projektet tittar särskilt på låga luftströmmar som sker längs många kustlinjer och som kan påverka prestandan för vindturbiner. Superdatorn kommer då användas för att simulera interaktionen mellan dessa så att en bättre design kan tas fram.

Det andra projektet får istället 256 000 node-timmar med Summit för att använda maskininlärning för att förbättra den fysiska designen för jetmotorer och turbiner. Målet är att detta ska leda till renare och mer effektiva jetmotorer med mindre utsläpp.

Läs också: Så kan digitalisering minska klimatpåverkan – börjar med serverhallar och logistik