I maj gjorde Knowit en riktig storaffär när Cybercom köptes för 2,2 miljarder kronor, vilket också skapade ett fjärde affärsområde, Knowit Connectivity.

Idag är det dags för nästa köp. Nu är det managementkonsultaffären som ska stärkas. Detta genom att Knowit köper de delar av Capacent som bedriver sådan verksamhet. De dotterbolag som ingår är Capacent X, Capacent Finance, Capacent Consulting och Capacent OY. Priset är 155 miljoner kronor, en siffra som kan komma att utökas med upp till 30 miljoner. Den tilläggsköpeskillingen är resultatbaserad och kommer isåfall att betalas ut under andra kvartalet 2022.

f
Edvard Björkenheim, vd Capacent

Enligt Knowit ska Capacent främst bidra med tjänster inom finans, prisstrategi och rörelsekapitaloptimering. De förvärvade dotterbolagen kommer att bli en del av Knowits affärsområde Insight. Personellt innebär det att Knowit Insights verksamhet inom managementkonsulting växer med cirka 50 medarbetare och kommer efter slutförd affär bestå av närmare 400 konsulter i Sverige och Finland.

– Vi är glada över att få hälsa nya kollegor från Capacent välkomna till oss på Knowit Insight. Vi ser fram emot att tillsammans bli en ännu viktigare partner till våra kunder. Genom att kombinera Capacents seniora kompetens och starka marknadsposition inom managementkonsulting med Knowits expertis och passion för digitalisering blir vårt kunderbjudande ännu mer relevant, från strategi till genomförande, säger Carin Strindmark, affärsområdeschef för Knowit Insight.

Capacent är framför allt starka inom rörelsekapitaloptimering på den svenska och finska marknaden, och jobbar även mycket med prissättningsfrågor och konsulttjänster riktade mot ekonomifunktionen i större och medelstora företag. Capacents vd Edvard Björkenheim kommer att ingå i ledningsgruppen för affärsområdet Knowit Insight.

– Vi ser att våra kunder efterfrågar mer verksamhetsöverskridande projekt och lösningar med en högre grad av digitalisering. Det känns därför som ett naturligt steg att bli en del av ett större sammanhang i Knowit. Vi har en historik av att leverera bestående förändringar hos våra kunder och vi tar med oss ett arbetssätt där vi jobbar väldigt nära våra kunder, säger han om den nya ägaren, som han ser en hel del likheter i.

– Capacent och Knowit kompletterar varandra väl och delar en decentraliserad företagskultur och vision om att skapa värde för både kunder och medarbetare. Vi ser fram emot att bli en del av Knowit som har ett starkt varumärke och är på en spännande tillväxtresa.

Förvärvet är beräknat att slutföras i månadsskiftet september/oktober och Capacent kommer successivt att integreras under varumärket Knowit.