Det senaste året har det pågått en infekterad konflikt mellan Stockholms stad och Öppna skolplattformen, ett alternativt gränssnitt till Stockholms stads egen skolplattform som tagits fram av utvecklare som har egna barn i stadens skolor.

Stockholm har polisanmält appen och hävdat att utvecklarna gjort dataintrång då de använt sig av ett api i stadens plattform.

Nu tvärvänder staden. På torsdagen kom ett pressmeddelande om att Stockholm ingått avtal med en extern it-tjänsteleverantör vilket gör att externa utvecklare ska kunna få tillgång till stadens data och ta fram tredjepartsapplikationer på ett säkert sätt genom att ingå personuppgiftsbiträdesavtal.

Och i dag säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) till Ny Teknik att staden en längre tid har velat göra appen till en del av stadens utbud men att det varit omöjligt på grund av att det inte funnits ett tjänsteleverantörsavtal.

– Vi har försökt hitta en möjlig väg framåt för appar och lösningar från tredje part, och vi har kommit fram till en lösning som gör att vi kan sträcka ut en hand till Öppna skolplattformen för att de ska bli en del av vårt apputbud, säger hon.

Om det blir så kommer appen att erbjudas gratis och Öppna skolplattformen får betalt av staden i stället för av användarna.

– Det är jättebra att politikerna till slut ger sig in i diskussionen för att klargöra vad som gäller för stadens del. Samtidigt har vi hört liknande tongångar förr, så vi är lite skeptiska och vet inte exakt hur det ska gå till. Men i grund och botten är vi positiva, säger Christian Landgren, en av initiativtagarna till Öppna skolplattformen till Ny Teknik.