FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, uppmanar nu till ett moratorium på försäljningen och användningen av AI-teknik som kan kränka mänskliga rättigheter, till dess att ordentliga skyddsmekanismer finns på plats, rapporterar ABC News.

– Artificiell intelligens kan vara något som hjälper samhällen övervinna vår tids stora utamningar. Men AI-teknik kan ha negativa, till och med katastrofala, följder om den används utan att ta tillräcklig hänsyn till hur det påverkar mänskliga rättigheter, säger Michelle Bachelet.

Varningen kommer samtidigt som FN:s kontor för mänskliga rättigheter släpper en ny rapport som analyserat hur AI-system påverkar människor på en rad olika sätt.

– Artificiell intelligens når nu nästan alla delar av våra fysiska och mentala liv, säger Michelle Bachelet och fortsätter:

– AI-system används för att avgöra vem som får offentlig service, vem som har chansen att få ett jobb och, förstås, vilken information personer kan se och dela online.

FN:s rapport pekar inte ut någon specifik mjukvara, men uppmanar länder att förbjuda AI-teknik som inte kan användas utan att det kränker mänskliga rättigheter.

Läs också: CV-skannande AI-verktyg stänger ute miljoner arbetssökande