En ny studie från MIT visar på att Tesla-förare kan bli mindre uppmärksamma när bilens autopilot är påslagen, rapporterar Techcrunch. Som underlag för studien har forskarna följt Tesla Model S och X-ägare i Boston-området under deras dagliga rutin i över ett år.

”Visuella beteendemönster ändras före och efter att autopiloten stängts av”, skriver forskarna och fortsätter.

”Före avstängningen tittar förare mindre på vägen och fokuserar mer på icke-körningsrelaterade-områden i jämfört med efter överången till manuell körning.”

Enligt forskarna kan beteendet dels bero på ett missförstånd gällande vad förarna tror att Teslas autopilot kan klara av. Forskarna uppmärksammar också att även om autopiloten kräver att föraren håller händerna på ratten så finns i dagsläget inget system som håller koll på när de inte är tillräckligt uppmärksamma med blicken.

Tesla är just nu i färd med att börja rulla ut den senaste versionen av sin Full Self-Driving-beta (version 10.0.1) på offentliga vägar. Företagets vd Elon Musk har sagt att inte alla som betalt för FSD får tillgång till beta-versionen. Tesla ska inledningsvis använda sig av fjärrmätning för att läsa av en persons kördata över en sjudagarsperiod för att försäkra att föraren är tillräckligt uppmärksam.

Läs också: Tesla på autopilot körde in i polisbil