En ny undersökning gjord av cybersäkerhetsföretaget Netscout visar att 5,4 miljoner ddos-attacker inträffade under första halvan av 2021, rapporterar Zdnet. Siffran motsvarar en ökning på 11 procent jämfört med samma period året innan.

En ddos-attack är en överbelastningsattack som genomförs av ett stort antal samverkande datorer. Genom att flera datorer angriper ett nätverk eller server samtidigt blir attacken både svårare att förhindra och att spåra. Ofta är de inblandade datorerna omedvetet en del i ett botnät genom att de tidigare infekterats av skadeprogram.

Enligt säkerhetsexperterna på Netscout ska ddos-attackerna med tiden också utvecklats och blivit mer effektiva. Bland annat har experterna iakttagit en ökad mängd "multivektor"-attacker som använder flera olika attackvägar mot offret samtidigt. Ofta skräddarsys attackerna specifikt efter olika offer. Under 2020 ska den största multivektor-attacken använt sig av 26 vektorer. Under första halvan av 2021 har flera attacker använt mellan 27 och 31.

Läs också: Största ddos-attacken någonsin – 22 miljoner förfrågningar per sekund