Försvarsmakten i Litauen uppmanar nu konsumenter och företag att slänga sina kinesiska mobiler och undvika att köpa nya, rapporterar BBC.

– Vår rekommendation är att inte köpa nya kinesiska mobiler och göra sig av med dem som redan köpts så snabbt som möjligt, säger landets försvarsminister Margiris Abukevicius.

Uppmaningen kommer efter att landets cybersäkerhetsmyndighet upptäckt att Xiaomi 10T Pro innehåller inbyggda censurverktyg. Exempelvis ska mobilen kunna upptäcka och censurera termer som ”Befria Tibet” och ”Länge leve Taiwan”. Totalt ska det handla om 449 termer som kan censureras av systemets appar, så som webbläsaren. Xiaomi-enheten ska också föra över krypterad mobildataanvändning till en server i Singapore.

– Det är inte viktigt bara för Litauen utan för alla länder som använder Xiaomi-utrustning, säger Litauens försvarsmakt.

Enligt landets cybersäkerhetsmyndigheten ska Huaweis P40 5g-mobil också innehålla allvarliga säkerhetsbrister som äventyrar användarnas cybersäkerhet. 

”Den officiella Huawei-appbutiken, App Gallery, omdirigerar användare till tredjepartsbutiker där vissa av applikationerna har identifierats av antivirusprogram som skadliga eller infekterade med virus", skriver Litauens försvarsmakt i ett gemensamt uttalande med landets cybersäkerhetsmyndighet.

Xiaomi tillbakavisar uppgifterna i en officiellt kommentar och säger deras mobiler inte censurerar någon kommunikation eller begränsar användandet av mobilerna på något vis.

I en kommentar till BBC säger Huawei att företaget följer länders lokala lagar och regleringar samt att ingen data hanteras externt utanför Huawei-enheten.

Läs också: Friheten på internet minskar för elfte året i rad