Att byggbranschen ligger efter när det gäller digitalisering har påpekats i flera rapporter. Och på vissa områden ligger den svenska byggbranschen efter övrig byggbransch i Europa.

Det visar en undersökning från Autodesk, som utvecklar mjukvara för byggbranschen, som genomförts bland yrkesverksamma och företrädare för byggföretag i elva europeiska länder och där 100 deltagare är från Sverige.

Enligt undersökningen inkluderas projektdata i 40 procent av de beslut som tas i den svenska byggbranschen vilket är mer än Norge, 20 procent, och Danmark, 34 procent men sämre än Finland där man ligger på 45 procent.

Samtidigt uppger de svenska deltagarna att 38 procent av de data som används resulterar i dåliga beslut eftersom deras data är felaktiga eller ofullständiga. För Finland är den siffran 45 procent, för Danmark 47 procent och för Norge 49 procent.

Och när det kommer till att ha en formell plan för hur data ska samlas in och analyseras så är Sverige sämst i Europa – bara 42 procent uppger att de har en sådan plan. I Danmark är motsvarande siffra 73 procent.