I nästa vecka är det dags för det första mötet för det gemensamma handels- och teknikråd som USA och EU nyligen skapade.

Och på agendan står inte bara sådant som klimat och försörjningskedjor utan också hur USA och EU ska kunna agera gemensamt för att begränsa makten hos de stora techjättarna som Google, Facebook, Apple och Amazon. Det framgår av en promemoria som Reuters tagit del av.

Det finns flera exempel på att USA och EU utreder olika företag parallellt – exempelvis utreds Googles annonsverksamhet både i USA och EU – och de här gemensamma problemen har identifierats enligt promemorian som också lyfter att det måste göras mer mot desinformation.

”Detta inkluderar i synnerhet ansvaret för onlineförmedlare för att skydda demokratiska processer från effekterna av deras affärsverksamhet. Områden som är gemensamma ... inkluderar moderering av innehåll och en rättvis konkurrens”, står det i memot.

Vita huset som just nu samordnar mötet avböjer kommentar och inte heller Apple, Facebook, Amazon och Google har återkommit med kommentar till Reuters.