Detta enligt konsultbolaget AlixPartners. Den här prognosen är nästan dubbelt så hög som den förra, som gjordes i maj, då det förutspåddes ett intäktstapp på 110 miljarder dollar.

Och om man går tillbaka till i januari låg prognosen på 60,6 miljarder dollar.

Det här rapporterar nyhetskanalen CNBC.

”Naturligtvis hade alla hoppats på att chippkrisen skulle ha avtagit mer vid det här laget, men olyckliga händelser som Covid-19-lockdowns i Malaysia och fortsatta problem på andra ställen har förvärrat saker”, uppger en talesperson för AlixPartners i ett uttalande.

AlixPartners förutspår nu att 7,7 miljoner produktionsenheter kommer att gå förlorade under 2021, en ökning från 3,9 miljoner i majprognosen.

Den värsta smällen tog industrin under andra kvartalet.

”Andra kvartalet i år är fortfarande det värsta av chippbrist vad gäller förlorade fordon”, skriver vd Alix Partners Dan Hearsch i ett mejl till CNBC.

”Men det som har hänt är att fordonsindustrin globalt helt enkelt inte har återhämtat sig så fort som vi trodde då vi gjorde vår prognos i maj, på grund oförutsedda saker som den ökade spridningen av Deltavarianten eller utbrotten i Malaysia och i andra sydasiatiska länder”.