Det är en sak att köpa en ny dator med Windows 11 senare i höst eller nästa år. Vi kan vara ganska säkra på att Windows 11 kommer att köras på din nya dator från Dell, HP eller Lenovo. Vissa av dina drivrutiner och program kanske inte kommer att fungera, men själva Windows 11? Inga problem.

Men om du vill uppdatera dina befintliga datorer, särskilt de som har några år på nacken – det är en helt annan sak. Det är svårt att veta om en viss dator kommer att kunna köra Windows 11, som kommer den 5 oktober. Ja, Microsoft har en app som heter PC Health Check och det finns andra program som hjälper dig att avgöra om du kan köra Windows 11. Men Microsoft återkallade appen i första vevan och jag vet ärligt talat inte hur tillförlitlig den är den här gången.

Det finns andra ”Kan jag köra Windows 11?”-program. (Jag gillar det kostnadsfria WhyNotWin11 byggd på öppen källkod.) Men det enda sättet att verkligen veta om din dator kan köra Windows 11 är att, tja, försöka köra Windows 11 på din dator.

Det kan vara ett dyrt och irriterande experiment. Själva uppgraderingen är visserligen gratis. Men ingen kommer att betala dig – om du inte är någon som jag som skriver om det här – för att uppgradera din Windows 10-maskin och sedan upptäcka att den inte fungerar som den ska efteråt eller att den inte har stöd för något viktigt program.

Microsoft är fortfarande lika oklara när det gäller vad som kan och inte kan köras med Windows 11. Till exempel, och jag hittar inte på det här: Microsoft har lättat på reglerna för betaversioner i Windows 11 Insider Program så att du kan köra Windows 11 betaversioner på datorer som inte kommer att kunna köra Windows 11 när det släpps den 5 oktober.

Varför skulle Microsoft göra det? Vet de inte att det kommer att reta upp några av deras mest lojala användare, de som vill vara först med Windows 11, när de upptäcker – häpp! – att de inte kan köra Windows 11 trots allt? Det är helt galet.

Jag har kört Windows 11 Beta Channel 22000.184 på en ny dator – en Beelink GTR7 Mini PC – som jag köpte bara för att kunna testa det nya operativsystemet. Datorn drivs av en 4 GHz AMD Ryzen 7 3750H-processor. Processorn har stöd för 16 GB DDR4 RAM och en 512 GB NVMe SSD för lagring.

Kort sagt är det en helt okej dator. Och efter att ha lekt med Windows 11 i sex veckor kan jag lugnt säga att jag inte ser någon mening med att ”uppgradera” till det.

Jag tror dock att det finns en bra anledning att gå över till Windows 11. Det har bättre säkerhet, förutsatt att din hårdvara stöder det. Men, märk väl, det visar sig att du kan aktivera de flesta av Windows 11:s säkerhetsförbättringar i Windows 10.

Som Jason Perlow påpekar i en artikel i ZDNet: ”Om du kör 20H2-versionen som konsument eller företag kan du dra nytta av dessa nya säkerhetsfunktioner om du slår på Group Policy eller helt enkelt klickar på Windows 10:s meny för enhetssäkerhet för att aktivera dem.”

Han har rätt. Du kan göra det. Verktygen finns redan där. Jag har själv gjort det på tre av mina äldre Windows-datorer. Alla dessa, kan jag tillägga, kommer förmodligen inte att köra den slutliga versionen av Windows 11.

Min poäng är att eftersom du kan säkra Windows 10 på nyare datorer lika bra som Windows 11 – utan risk eller strul – finns det egentligen ingen vettig anledning att uppgradera.

Steven J Vaughan-Nichols är krönikör i vår amerikanska systertidning Computerworld.