Rymdstartupen Lynk säger att de lyckats koppla samman vanliga mobiler genom sin satellittjänst, rapporterar Ars Technica.

Lynks Shannon-satellit på en kvadratmeter skickades upp i omloppsbana för tre månader sedan ombord på en av Spacex Falcon 9-raketer. Enligt företaget ska det, efter några första test, varit möjligt för hundratals mobiler i USA, Storbritannien och Bahamas att koppla upp sig via satelliten när den passerade. Lite som om det fanns en virtuell mobilmast i rymden.

Andra rymduppkopplingstjänster, som Spacex Starlink, har istället skickat signalen från rymden till en station på marken och därefter till användaren. I Lynks fall behövs ingen terminal eller ens någon mjukvara.

Tanken är att Lynk inledningsvis ska kunna erbjuda uppkoppling när andra mobiloperatörer inte kan det. Exempelvis utomlands eller i katastrofområden. Till att börja med kommer Lynk bara erbjuda sina användare möjligheten att skicka sms. 

Startupen planerar att skicka upp ytterligare 10 satelliter under 2022 så att de kan erbjuda täckning för marjoriteten av jorden med några timmars mellanrum. Vid 2023 är målet 100 satelliter och tillgänglig täckning var femte till tjugonde minut. För oavbruten täckning räknar Lynk med att 1500 satelliter kommer behövas.

Läs också: Nu kommer Onewebs satellitinternet till Sverige – ”ett flygande mobilnät”