I veckan har det första mötet mellan det nya gemensamma handels- och teknikråd som USA och EU skapat, Trade and Tech Council (TCC), ägt rum.

Inför mötet har administrativa tjänstemän talat om att samtalen skulle markera en ny transatlantisk process kring sådant som halvledare, leveranskedjor, vacciner och klimatförändringar, tillsammans med studier om artificiell intelligens och högteknologisk telekommunikation, särskilt avancerade 6G-nät, skriver AP.

Rent konkret blev det första resultatet på tekniksidan ett gemensamt uttalande där EU och USA enades kring bland annat att de AI-system som utvecklas ska vara ”innovativa och pålitliga” och att de ”respekterar universella mänskliga rättigheter och delade demokratiska värderingar”.

Dessutom har man åtagit sig att tillsammans se till att försörjningskedjoirna för halvledare blir bättre balanserade.

USA:s utrikesminister Anthony Blinken lyfte också de nära samarbetet kring teknikstandarder.

– Vi arbetar mycket, mycket nära tillsammans. När vi arbetar tillsammans har vi en unik förmåga att hjälpa till att forma normer och standarder och regler som styr hur teknik används; teknik påverkar praktiskt taget alla våra medborgares liv. Vi har en förmåga att sätta takten för att sätta standarden, säger han.

Läs också: Konkurrens, chipp och AI på bordet när USA och EU pratar tech i morgon