USA:s justitiedepartement har nu satt samman ett team med utredare, kallat National Cryptocurrency Enforcement Team (NCET), som ska titta närmare på hur kryptovalutor används för kriminella ändamål, rapporterar Engadget.

Mer exakt kommer gruppen hantera fall där virtuella växlingskontor, grupper och individer misstänks för penningtvätt. Gruppen kommer också utreda så kallade mixingtjänster som tar betalt för att skicka kryptovalutor till en adress samtidigt som de anonymserar källan för pengarna. National Cryptocurrency Enforcement Team kommer också jobba med att spåra och få tillbaka pengar som stulits i samband med bedrägerier och utpressning genom ransomware.

Gruppen innehåller både experter i penningstvätt, cyberbrott och immaterialrätt samt experter från federala åklagare.

”Idag lanserar vi National Cryptocurrency Enforcement Team för att använda myndighetens expertis inom it och penningtvätt för att stärka vår kapacitet att montera ner de finansiella enheter som möjliggör kriminella element att verka – och tjäna pengar – genom att utnyttja plattformar för kryptovalutor. I takt med att tekniken blir mer avancerad behöver myndigheten utvecklas så vi kan få bort missbruk av dessa plattformar och säkra användarnas tilltro av dessa system”, skriver bitträdande justitieministern Lisa O Monaco i ett uttalande.

Läs också: Elon Musk avråder Vita huset från att reglera kryptovalutor