IBM hänvisar till de regler som president Joe Biden slog fast i september och som innebär att alla leverantörer till staten och deras underleverantörer måste vaccineras. Det innebär nu att företaget sätter en deadline – 8 december – då alla medarbetare i USA måste ha vaccinerat sig mot covid-19, rapporterar The Register.

– Detta gäller IBM -anställda i USA oavsett var de arbetar och hur ofta de kommer in till ett IBM-kontor. Om en anställd inte är vaccinerad inom tidsfristen kommer de att tvingas ta ledigt utan lön från och med den 9 december 2021, säger en talesperson för IBM i en kommentar.

IBM-ägda Red Hat planerar liknande åtgärder. Enligt vd:n Paul Cormier ska medarbetarna i USA vara helt vaccinerade senast den 29 november. De måste kunna visa upp bevis för det om de vill behålla sina jobb.

Även han hänvisar till Red Hats roll som leverantör till den amerikanska staten.

– Undantag beviljas endast under mycket begränsade omständigheter. I enlighet med regeringens krav accepteras inte frekvent testning eller återhämtning från covid-19 i stället för vaccination, säger han.