Till en början vill vd Göran Elväng skjuta upp intervjun. Sedan it-säkerhetsföretaget Sentor fick uppdraget att spåra de som inkräktade på social-demokraternas nätverk för ganska exakt en vecka sedan har det varit jobb nästan 24 timmar om dygnet – medarbetarna är slutkörda.

Chefsteknikern Kenny Jansson är hårt ansatt. Mobiltelefonen ringer i ett. Kontakten med det socialdemokratiska partihögkvarteret är tät, och ovanpå det alla journalister som vill ha detaljer.

– Det har väl blivit 4–5 timmars sömn sedan i fredags, säger han, sedan ringer telefonen och han är tvungen att springa iväg.

Övervakning dygnet runt
Sentor startade upp 1997, i dag är de 35 anställda och omsätter knappt trettio miljoner. Kontoret är beläget vid Stureplan i Stockholm. Företaget säljer främst it-säkerhetstjänster med övervakning dygnet runt.

Marknaden för övervakningstjänster omsätter i dag i runda slängar 1 miljard dollar, men den växer med 25 procent varje år och Sentor har som mål att växa mer än det – uppmärksamheten de senaste dagarna inverkar säkert inte negativt på den ambitionen.

Företaget har sina främsta kunder inom energisektorn, industri, finans och media. Ett problem är att kunderna ofta vill hålla samarbetet hemligt och därför har Sentor svårt att kunna presentera referenskunder. I det perspektivet har spionskandalen spelat företaget i händerna.

– För oss är det naturligtvis positivt att vi får uppmärksamhet, men vi måste vakta våra steg så att vi inte säger för mycket. Vi har en tät dialog med socialdemokraterna om hur vi ska förhålla oss.

Göran Elvängs son Mathias är affärsutvecklingschef på företaget. Han var tidigare med och startade upp svenska dotcom-raketen Defcom, som också arbetade med övervakning, men som i motsats till Sentor satsade på en snabb global expansion, som knäckte företaget. Efter konkursen gick han till Sentor.

– Den här typen av affären väcker frågor om datasäkerhet och det är bra för branschen, säger han. I dag är säkerheten ute på företag och organisationer varierande, de flesta företag har brandväggar, antivirus och spamskydd, men vi menar att det behövs en nivå till, med intrångsdetektering.

Lämnades till polisen
Sentors arbete med dataintrånget mot socialdemokraterna pågick egentligen fram till söndag natt, då utredningen lämnades över till polisen. Men utredningen fortsätter och i dag vet ingen var den slutar.

Tror ni att det förekommer fler dataintrång under valrörelsen?
– Ingen aning, det har vi ingen kunskap om.

Har ni snuddat vid tanken att ni kanske avgjort valet?
– Usch, hemska tanke, säger Göran Elväng. Men det är ju inte vi som har gjort det i så fall. Det är väldigt tråkigt att sådant här sker i slutet av en valrörelse, det skadar förtroendet för politiken.

Fakta

Dagens Industri avslöjade i måndags att inloggningsuppgifter till det socialdemokratiska datornätverket Sapnet spridits inom folkpartiet. En utredning som Sentor gjorde visade att ungefär 100 intrång gjorts under ett år och att 78 av dessa kunde kopplas till folkpartiet.

Liberala ungdomsförbundets pressekreterare Per Jodenius har erkänt att han gjort intrång i nätverket. Jodenius har fått sparken och i måndags genomförde Rikskriminalens it-brottssektion husrannsakan i hans bostad utanför Stockholm.