Det här är en del av ett arbete för att hjälpa företag att spåra och minska koldioxidbudgeten.

De här nya funktionerna var bland de lanseringar som Google Cloud gjorde när de under tisdagen kickade igång sin årliga kundkonferens, som i år körs virtuellt på grund av pandemin.

Det skriver nyhetsbyrån Reuters.

De stora molnleverantörerna har under flera år konkurrerat med olika klimaterbjudanden. Många av deras kunder är under press från olika intresseägare att ställa om sina verksamheter mot bakgrund av klimatförändringarna.

Googles nya verktyg för koldioxidavtryck är liknande ett som Microsoft redan tillhandahåller, och visar utsläppen som är kopplade till elektriciteten som används för att lagra och behandla kundens data. Dessutom ska Google varna kunder när de slösar energi på inaktiva molntjänster, skriver Reuters.

Karttjänsten, Google Earth Engine, har använts av tiotusentals forskare och myndigheter sedan 2009, men nu släpper Google in företag i tjänsten. Den innehåller flera stora geospatiala datamängder som Landsat och mjukvaran som behövs för att analysera dem.

Amazon har en liknande tjänst.

Earth Engine kan hjälpa till med att säkra att leveranskedjan är hållbar och förutsäga operationella utmaningar som extremväder, enligt Google.