Idag presenterade Tietoevry sin nya plan för vad som ska gälla från och med årsskiftet. Ändringarna inom organisationen med sex nya affärsenheter, som ska vara huvudfokus, är inte den enda delen i sjösättandet av den nya strategin. Det handlar också om att göra sig av med det man inte ska ägna sig åt.

Därför presenterar man också en nordisk storaffär idag, där man gör sig av med tre av sina mjukvaruverksamheter, Alystra, Jydacom och Trygg/2000. Köpare är det danska mjukvaruföretaget EG, som har runt 1 500 anställda och jobbar med branschspecifik mjukvara med kunder i Norden, såväl privata som offentliga.

De tre bolag som Tietoevry nu säljer jobbar med mjukvara för byggsektorn, detaljhandeln och transportsektorn. Enligt Tietoevry är det cirka 80 anställda i Finland och i Sverige som berörs av affären. De totala intäkterna för de tre bolagen som säljs uppgick under 2020 till cirka 13 miljoner euro. Affären förväntas vara slutförd nu under fjärde kvartalet.

– Vi litar på att de tre mjukvaruföretagen har en bättre förmåga att växa på utvalda marknader och fortsätta utveckla de bästa lösningarna för kunderna med EG. Vi tror också att transaktionen öppnar nya möjligheter för de experter som följer med, säger Christian Segersven, chef för Industry Software and Financial Services Solutions på Tietoevry.

– Vi är mycket nöjda med avtalet om att förvärva Jydacom, Alystra och Trygg/2000 eftersom deras mjukvaruprodukter passar perfekt till vår strategi att leverera branschspecifik standardprogramvara till våra kunder. Vi delar samma affärsmodell, samma marknader och samma passion för kunderna. Vi ser mycket fram emot att välkomna de anställda, säger EG:s vd Mikkel Bardram.