Jon Cunliffe vid den brittiska centralbanken, Bank of England, varnar nu för att digitala valutor som bitcoin kan komma att orsaka en finansiell härdsmälta de kommande åren, rapporterar The Guardian.

Jon Cunliffe liknar situationen vid den som rådde på marknaden för bostadslån inför finanskrisen 2008 och säger att kryptovalutor nu behöver regleras kraftigt. Bland annat finns bevis för att spekulanter allt mer börjat låna pengar för att köpa kryptovalutor, vilket kan leda till en krash som även kan påverka det breda finanssystemet. Han konstaterar samtidigt att finansvärlden är betydligt mer stabil än den var under 2008 och att regeringar bör undvika att överreagera gällande nya finansiella uppfinningar.

Kryptovalutor har ökat i värde med cirka 200 procent i år, från 800 miljarder till 2300 miljarder dollar. För fem år sedan låg det totala värdet för kryptovalutor på 16 miljarder dollar. Värdet för den globala ekonomin beräknas idag till 250 000 miljarder dollar.

”Riskerna är just nu relativt begränsade men kan komma att växa snabbt om detta område, som det är väntat, fortsätter utvecklas och växa i samma takt. Hur stora dessa risker kan bli kommer till stor del bero på hur och hur snabbt reglerande myndigheter hanterar det”, säger Jon Cunliffe.

Läs också: Elon Musk avråder Vita Huset att reglera kryptovaluta