Enligt Nordlo är det stort fokus på säkerhet när Säpo ska lansera sin nya publika webbplats under hösten. Nordlos uppdrag innefattar utöver säkerheten att stå för infrastruktur och daglig drift. Ingen känslig information ska hanteras eller lagras på sajten, men man betonar att det kommer vara en utsatt domän som kräver flera lager av säkerhet. Upphandlingen är gjord under Nordlos ramavtal med Kammarkollegiet.

– Säpo har givetvis höga krav när det kommer till säkerhet och teknisk kompetens, det var en av anledningarna till att vi vann upphandlingen. Webbplatsen är både utsatt och kritisk och därför har vi skapat ett skyddsnät med flera olika säkerhetsfunktioner där all infrastruktur och drift är förlagd till Sverige, säger Magnus Blomberg, teknisk chef på Nordlo och konstaterar vidare:

– I den här typen av upphandlingar har vi en fördel av att dels vara en nordisk aktör med stark lokal anknytning som har all nödvändig kompetens i Sverige, dels att vi erbjuder en helhetslösning med bland annat redundanta datacenter, flexibel drift och infrastruktur samt avancerade säkerhetstjänster.

Infrastruktur, säkerhetstjänster och den dagliga driften kommer att förläggas på tre olika ställen i Sverige, och för Säpo kommer sajten bli ett ansikte utåt för kommunikation med samhälle och medborgare.

– Vi håller just nu på att sätta upp miljöer som kommer gå live under hösten. Vi har sedan tidigare byggt utvecklingsmiljöer som testats med fokus på säkerhet och funktionalitet, även av externa parter för att säkerställa att alla eventuella brister hittas. Nordlo har aktiva uppdrag med andra myndigheter som har liknande säkerhetskrav så vi har god erfarenhet inom området, säger Magnus Blomberg.