En man i New York har stämt Canon på grund av att hans allt-i-ett-skrivare Canon Pixma MG6320 varken kan skanna eller faxa dokument om den inte har bläck i sig. Detta trots att ingen av dessa funktioner använder sig av bläck, rapporterar Bleeping Compter.

Problemet ska först uppmärksammats 2016 av flera kunder. Svaret från Canon var vid tillfället att samtliga bläckpatroner måste vara installerade för att använda skrivarens alla funktioner. Enligt stämningsansökan ska problemet gälla över 20 olika Canon-skrivare.

Stämningsansökan pekar på att Canon i marknadsföringen beskriver en allt-i-ett-skrivare med separata funktioner, men inte säger något om att bläck krävs för samtliga.

”Det finns ingen orsak eller teknisk grund för att tillverka en allt-i-ett-skrivare med en bläckregistreringsfunktion som gör att skannern slutar fungera när bläcket är på en låg nivå eller slut. Canon designade allt-i-ett-skrivaren på detta visa för att se till så kunderna hade bläck i skrivaren även om de inte tänkte skriva ut. Resultetat är en ökad försäljning av bläckpatroner där Canon får en betydande del av vinsten”, konstaterar stämningsansökan.

Canon har inte kommenterat det hela.

Läs också: Tjänsten som låter dig skriva ut på papper – utan att äga en skrivare