Militäralliansen Nato har denna vecka meddelat att de antar sin första AI-strategi och att de även lanserar vad de kallar en ”framtidsskyddande” fond med målet att investera runt en miljard dollar.

Det skriver nyhetssajten Venturebeat.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin ska träffa övriga Nato-medlemmar i Bryssel under två dagar för att formellt godkänna de här planerna.

Under en presskonferens uppgav Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att satsningen är ett svar på ”auktoritära regimer som tävlar för att utveckla nya tekniker”. Natos AI-strategi kommer att täcka områden som dataanalys, bildanalys och cyberförsvar, tillade han.

– Framtida konflikter kommer inte bara utspelas med kulor och bomber, utan också med bytes och big data. Vi måste hålla oss i framkant tekniskt, sade Jens Stoltenberg.

Nato gick ut med sina planer redan i juli och sade då att de ”för närvarande håller på att slutföra” sin strategi för AI, och då uppgav de också att reglerna för ansvarsfull användning av AI inom försvaret skulle ”utgöra kärnan” i strategin.