Demokratiseringen av it kommer att rusa framöver enligt analysföretaget Gartner.

Gartners analytiker spår att det på stora företag kommer att finnas åtminstone fyra gånger fler så kallade citizen developers, eller lekmannautvecklare, som använder low code och no code än antalet professionella utvecklare 2023, rapporterar Venture Beat.

Utvecklingen drivs av hyperautomatisering som i Gartners definition är ”ett affärsdrivet, disciplinerat tillvägagångssätt som organisationer använder för att snabbt identifiera, undersöka och automatisera så mycket av affären och it-processerna som möjligt."

Och det är något som it-avdelningen inte klarar på egen hand utan det krävs en demokratisering av it för att lyckas. Både de utvecklare som sitter ute i olika affärsenheter och interna lekmannautvecklare måste användas för att klara det.

It-avdelningar måste nu börja ta de här gruppernas arbete på allvar enligt analytikern Jason Wong som framhåller att de skapar algoritmer och användargränssnitt som gör det lättare för deras team att göra sitt arbete och att de ofta skapar nya funktioner och inte bara justeringar.

– De ser kraften i arbetsflöde och affärslogik, säger han.