Det Örnsköldsviksbaserade säkerhetsbolaget Clavister köper sin svenska kollega Omen Technologies, vars cybersäkerhetsteknik är AI-baserad. Omen Technologies, som grundades 2019 och är sprunget ur Chalmers Ventures, var också ett av de bolag som valdes ut av Mobility Xlab i somras, som extra intressant för svenska industriföretag.

Clavister betalar 15 miljoner kronor och tar över hela verksamheten inklusive de anställda och konstaterar att det är ett viktigt strategiskt förvärv. Inte minst eftersom marknaden för AI-baserad cybersäkerhet förväntas omsätta 46,3 miljarder dollar 2027, en utveckling som drivs på av uppkopplade enheter och molnbaserade säkerhetslösningar.

Förvärvet innebär också att Clavisters erbjudande mot försvarssektorn förstärks, och man ser också en god potential för tillväxt hos Omens kunder, som främst finns i Sverige,men även i andra delar av norra Europa.

– Vi har samarbetat med Omen Technologies under en tid och har imponerats av deras förmåga att skapa innovativa lösningar som skyddar integrerade system. Det är tydligt att AI-baserad teknologi kommer att spela en viktigt roll i all typ av cybersäkerhet framgent, säger Clavisters vd John Vestberg och konstaterar vidare:

– Cyberattacker utvecklas och blir alltmer avancerade och vi behöver lösningar som snabbt kan analysera nya trender och mönster för att kunna öka säkerheten i ett allt mer uppkopplat samhälle. Hela Clavisters produktportfölj kommer att stärkas genom detta förvärv och jag är övertygad om att detta kommer stärka vårt vårt fokus och vår förmåga att expandera inom alla sektorer.

– Vi är otroligt stolta över de framsteg vi har gjort inom AI-baserat cyberskydd. Vår drivkraft att utveckla innovativ teknik för att bekämpa moderna cyberhot har rönt stor uppmärksamhet från ledande tillverkare. Genom att gå samman med Clavister, ett företag som länge legat i framkant på den svenska och europeiska cybersäkerhetsmarknaden, kommer vi kunna skala upp och snabbare nå vår vision och våra mål, säger Omen Technologies vd Wissam Aoudi.