Uppdatering (2021-10-30):

Enligt en person med insyn som Computer Sweden har varit i kontakt med stämmer inte uppgiften att det är en signeringsnyckel för covidbevis som läckt ut. I stället är det de legitima produktionssystemen som signerat felaktigt data.

De felaktiga signeringarna har drabbat flera medlemsländer i EU, men inte alla.

EU har nu inlett en utredning för att ta reda på exakt vad som har hänt. Eventuellt kan det bli så att vissa användare behöver skaffa ett nytt covidbevis så småningom.

Tidigare (2021-10-30):

En nyckel som används för att signera EU:s digitala covidbevis tycks ha läckt ut, något som innebär att det nu florerar falska intyg som kan användas för att resa fritt inom unionen.

I korthet består covidbeviset av en QR-kod i din mobiltelefon som ska styrka att du antingen är vaccinerad, har testat negativt för covid-19 eller har tillfrisknat från virussjukdomen.

Information om hur man ska skapa falska covidbevis sprids via meddelandetjänster som Telegram och förfalskade intyg säljs för uppemot 3 000 kronor styck på diverse forum. Några användare har rent av roat sig med att skapa digitala covidbevis för Adolf Hitler, Musse Pigg och Svampbob Fyrkant, Bleeping Computer.