Atea tar nu in ytterligare en hjälpreda i sin stora klimatsatsning. Det är Apples sorteringsrobot Daisy, som man nu blir först i Norden med att använda.

Det handlar framför allt att ta hand om många av de uppskattningsvis miljontals mobiltelefoner som finns i de svenska hemmen, och att ta hand om de värdefulla råmaterial som finns i telefonerna och som vanligtvis är dyra att utvinna, som till exempel Volfram och Tenn. Atea konstaterar att Daisy kan plocka isär och sortera komponenter från 200 mobiltelefoner på bara en timme.

– Det är jätteroligt att vi är först i Norden att signera ett avtal med Apple för att börja använda Daisy. Inom hållbarhet pratar vi mycket om att stänga loopen, det vill säga återanvända material vid nytillverkning och eliminera svinn i processen. Detta är ett steg i rätt riktning, säger Ateas hållbarhetschef Chiara Selvetti.

Atea är en av de största svenska leverantörerna av Iphone, både till offentlig sektor och företag. För att samla in gamla telefoner och andra färdiganvända it-produkter från sina nordiska kunder används återtagstjänsten Goitloop.

– Satsningen med Apple är i linje med Ateas hållbarhetsplan för 2030. Bland annat ska vi nå vårt 1-1-mål: för varje ny it-produkt vi ger ut ska en använd enhet tas tillbaka. Blir vi samtidigt bättre på att ta vara på råmaterialen kommer Atea ihop med svenska verksamheter att göra en stor förflyttning, säger Chiara Selvetti.

Den första versionen av Daisy finns i Kalifornien, men den robot Atea ska använda finns i nederländska Breda. I dagsläget kan Daisy plocka isär 23 olika modeller av Iphone, och kan hantera runt 1,2 miljoner enheter per år.