Affären beskrivs av Net Insight som en genombrottsaffär, som kommer öppna en ny stor marknad. Det handlar dels om 55 miljoner kronor som ersättning för produktutveckling, plus en initial order på cirka 25 miljoner kronor, som gäller redan i år.

Den resterande delen av storordern gäller en nyutvecklad produkt för 5G som Net Insight ska börja leverera i slutet av 2023 och som ska vara vara färdiglevererad 2026. Det beskrivs som en gps-oberoende produkt som ska kunna hantera tidssynkronisering över existerande nätverk. Det gör i sin tur att utrullningen av 5G kan ske utan att behöva byta ut eller uppgradera existerande noder i näten, vilket kommer göra det billigare för Türk Telekom.

– Detta är vår enskilt största order någonsin och en viktig milstolpe i bolagets historia. Vi skapar ett nytt erbjudande med en ny produkt som valts av en av Europas största telekomoperatörer. Det finns en stor totalmarknad för 5G-synkronsiering med ett uppskattat framtida värde på över 1 miljard dollar per år, säger Crister Fritzson, vd på Net Insight.

Net Insight ska utveckla produkten tillsammans med Türk Telekom och anpassa den för 5G-användning och framtida synkroniseringskrav.

– Vi visar återigen att vi har en stark förmåga att omvandla spetsteknik till attraktiva globala produkter, vilket baseras på vår höga tekniska kompetens och vår kunskap om marknaden och kundernas krav. Net Insight har haft ett långt givande samarbete med Türk Telekom som har varit avgörande för att kunna utveckla tekniken och anpassa den för mobiloperatörsnät. Samarbetet med Türk Telekom möjliggör för Net Insight att bredda sin affär inom en av sina kärnkompetenser, synkronisering och avtalet bekräftar tekniken, säger Crister Fritzson.

– Vi ser en stor marknadspotential för denna innovativa lösning som kommer att minska kostnader och snabba på utrullningen av 5G för mobiloperatörer över hela världen. Türk Telekom arbetar hårt med att leda Turkiets digitala transformation och forma framtiden med 5G och ny teknologi. Genom banbrytande forsknings- och utvecklingsstudier, produkter och tester inom 5G tar vi en aktiv roll i att dra upp färdplanen för 5G på den globala arenan, säger Ümit Önal, vd på Türk Telekom om affären.