Afa Försäkring har tagit ett rejält tag om sin it-miljö, och ansvarig för uppdraget blev Proact, och inte minst Kubernetes-experten Conoa, ett bolag som Proact köpte i april.

Uppdraget var framför allt att få fram en modernare it-plattform för Afa Försäkrings verksamhetssystem. Det har man gjort genom att flytta verksamhetssystemen till en containerbaserad plattform, och enligt försäkringsbolaget har systemutvecklingen nu snabbats på avsevärt. Med hjälp av Conoa kan förändringar som tidigare har tagit månader att genomföra nu istället göras på bara några timmar. Plattformen har dessutom gjort det enklare att gå över till en multimolnmiljö, där man kan ha både egen it-drift och använda olika typer av molntjänster.

– Det är ett stort skifte vi genomför. Conoa har från början varit superviktiga för att vi ska kunna sätta igång förändringsarbetet och de är fortfarande en väldigt viktig del av den här resan, säger Patrik Grönlund, chef för it-infrastruktur och drift på Afa Försäkring.

Conoas vd Thomas Ljungfeldt, som också varit kundansvarig för Afa Försäkring, säger att den nya konstellationen med nya ägaren Proact har gjort det möjligt att jobba på nya sätt.

– Afa Försäkring är ett av flera exempel där både Proact och Conoa har en långvarig och nära relation med kunden. Vi har haft förmånen att arbeta i flera projekt och team på Afa Försäkring genom åren. Vi kan se vilket försprång de skapar sig genom att införa ny teknik och samtidigt genomföra rejäla satsningar på utbildning av personal och utveckling av arbetssätt. Det är givetvis även extra kul att vi nu kan hjälpa kunder som Afa Försäkring på ett bredare sätt när vi blivit en del av Proact, säger han.