En av de stora trenderna på betalmarknaden är sedan flera år den sjunkande kontantanvändningen i Sverige. Och den trenden fortsätter visar Riksbankens årliga betalningsrapport som presenterades i dag.

Sverige har länge skiljt ut sig men under pandemin har kontantanvändningen även i andra länder börjat sjunka mer tydligt.

I hela euroområdet, USA, Kanada och Australien har användningen av kontanter minskat, enligt rapporten. Och under 2020 sjönk antalet kontantbetalningar med runt 25 procent.

Ingen kontantparadox i Sverige

Samtidigt är det ibland svårt att se den minskade användningen av kontanter runtom i världen i statistiken eftersom många väljer att spara i kontanter. Det gör att mängden kontanter som cirkulerar ökar samtidigt som användningen minskar – något som kallas kontantparadoxen.

Sverige är ett av de länder, tillsammans med bland annat Norge, där den paradoxen inte gäller – här har både den totala mängden kontanter och mängden kontanter av större valörer sjunkit.

En förklaring till att den nedåtgående trenden för kontantbetalningar fått en skjuts under pandemin är helt enkelt att många människor tvingats att vara hemma för att förhindra smittspridning och då har de i stället handlat på nätet. En annan förklaring är att många undvikit att använda sedlar och mynt som andra tagit i av rädsla för viruset. I stället har fler blippat eller betalat med appar.

Mindre än var tionde köp

Förra året stod kontaktlösa betalningar – som görs med app eller genom att blippa sitt kort – för 60 procent av kortbetalningarna i Sverige.

Även om kortbetalningar dominerar så ökar också swishanvändningen. En anledning till det är att fler handlare nu tar emot swishbetalningar.

Att gränsen för att använda kod höjdes från 200 kronor till 400 kronor antas också ha bidragit till att fler blippat sina kort i stället för att dra upp kontanter.

2020 betalade bara nio procent av svenskarna sitt senaste köp med kontanter och i en undersökning som regeringskansliet gjort under senaste året har det sjunkit till åtta procent.

Samtidigt som vi använder kontanter allt mindre är det få svenskar som inte vill ha kvar dem. Bara 12 procent av svenskarna vill ha ett helt kontantlöst samhälle enligt regeringskansliets undersökning.