Pentagon är på gång med en ny mångmiljardupphandling. Denna gång handlar det om molnleverantörer som ska kunna ”möjliggöra tillgång till avgörande stridsdata" – även hemlig och topphemlig – och "tillhandahålla avancerade dataanalystjänster som säkert möjliggör datadrivet och snabb beslutsfattande på taktisk nivå”, rapporterar New York Times.

Pentagon hoppas kunna skriva kontrakt med en leverantör i april nästa år.

Det hägrande kontraktet har utlöst en febril aktivitet på Google som ska ha omfördelat ingenjörer för att arbeta med det.

Samtidigt skriver facket på Google att man är redo att slåss mot kontraktet precis som man gjort förut. Tidigare försök till samarbete med Pentagon har nämligen skapat stora protester internt på Google.

I juni 2018 beslutade Google att inte förnya ett kontrakt om att leverera AI-teknik till Pentagon efter att tusentals anställda protesterat mot samarbetet i ett öppet brev.

I samma veva tog företaget fram ett antal principer kring hur deras AI får användas och lovade att det inte fick handla om AI-drivna vapen eller AI-övervakningsprojekt. I oktober samma år drog sig ur striden om Pentagons omskrivna Jedi-kontrakt med hänvisning till dessa principer.

AI-samarbetet med den amerikanska militären har dock fortsatt i några projekt, bland annat har Googles molntjänster använts för att analysera bilder från drönare som inspekterat marinens fartyg för att se om de behöver underhåll.