Den nya uttalade strategin om att bli norra Europas ledande techkonsultbolag gör att det rör på sig på alla möjliga sätt hos HiQ just nu. Igår fick vd:n gå, och senare samma dag presenterades även nästa förvärv.

Den här gången lägger man in nästa växel i det land som man är störst i utanför Sverige, det vill säga Finland. Detta genom att köpa e-handelsspecialisten Lamia med 90 anställda. Bolaget, som grundades 2012, jobbar främst med kunder inom retail med olika digitala tjänster och multikanallösningar.

– Jag är väldigt glad att kunna välkomna Lamia till oss på HiQ. Vi ser en explosiv ökning av efterfrågan på e-handelslösningar. Med deras djupa kunskap inom design, utveckling, moln och data, samt viktiga kunder och partners kommer Lamia att bidra till vår fortsatta utveckling inom området, säger Fredrik Malm, tillförordnad koncernchef på HiQ om köpet, som man hoppas ska ge extra muskler till den retailsatsning man redan har.

– I dag samarbetar vi med några av Nordens ledande företag inom retail, globala aktörer inom klädindustrin, möbelindustrin och dagligvaruhandeln. Det är fantastiskt att kunna bredda vårt erbjudande inom det här området. Vi kommer att få se otroliga teknikskiften de kommande åren, och där vill vi på HiQ gå i spetsen för den utvecklingen.

Efter förvärvet kommer Lamia att fortsätta verka under eget varumärke, men som en del av HiQ-familjen.

– Målet har alltid varit att erbjuda kunder vår unika expertis inom teknik, data och design. Som en del av HiQ-familjen kan vi nu fortsätta på den vägen men i större skala, med norra Europa som spelplan, säger medgrundare Henri Halmelahti om att bli en del av det storsatsande svenska bolaget.

– HiQ är en perfekt matchning för oss och vi är mycket stolta över att kunna tillkännage detta idag. När vi lägger ihop vår kompetens inom digital transformation och e-handel med HiQ:s omfattande erbjudande blir vi ett otroligt starkt team. Vi kommer att kunna erbjuda ännu fler karriärvägar och tillväxtmöjligheter för våra anställda, på en nivå som vi inte hade klarat på egen hand.

HiQ:s Finlandschef Jukka Rautio ser också fram emot att få 90 nya kollegor.

– Det har stor betydelse för oss på den finska marknaden. I och med det här förvärvet expanderar vi och blir en ännu större aktör i Finland. Vi kan tillgodose specifika marknadskrav på ett helt annat sätt och erbjuda ännu mer kompetens och arbetskraft lokalt. Vi investerar mycket i regionen och det här förvärvet visar verkligen det. Det är ett bevis på att den finska marknaden blomstrar när det gäller teknik och innovation, säger han.