Ett år efter ägarbytet har man tydligtvis fått upp ångan rejält på konsultbolaget HiQ. Knappt hann bläcket torka på det finska köpekontraktet från igår förrän det var dags för nästa köp, den här gången hemma på andra sidan Östersjön.

IoT-inriktade Cogitel, som finns i Karlskrona har 30 anställda och beskrivs av HiQ som ett strategiskt viktigt tillskott i den fortsatta strävan att vara ”en one-stop-shop för kunder inom digitalisering”.

– Jag är jätteglad att idag kunna välkomna Cogitel till HiQ. Vi ser en otroligt stark utveckling och konsekvent tillväxt inom IoT och vi jobbar idag i nära relation med några av Nordens ledande aktörer. Att Cogitel kommer in med sin djupa kunskap samt både viktiga kunder och partner möjliggör att vi kan bredda vårt erbjudande inom detta område, vilket är fantastiskt, säger den nytillträdde tillförordnade vd:n Fredrik Malm.

Cogitel grundades 2010 och levererar molnbaserade tjänster med fokus på uppkoppling samt expertkonsulter inom telekom, där man jobbar i nära samarbete med till exempel Telenor Connexion. Cogitel har dessutom en fristående IoT-plattform, Thellio, som säljs på licens. Thellio används dels för att övervaka hälsa och produktivitet, dels för att hålla koll på att anslutna produkter, maskiner och utrymmen används så effektivt som möjligt.

– Med HiQ får vi helt andra förutsättningar som gör att vi kan skala upp som bolag. Både vad gäller erbjudande och företagskultur passar vi bra ihop, och att förena våra verksamheter gör att vi tillsammans kan skapa ett otroligt starkt team, säger Magnus Nilsson, vd på Cogitel.

HiQ har haft kontor i Karlskrona i många år, och nu utökar man sin blekingska styrka. Cogitel kommer att tillhöra regionen HiQ Sweden South som innefattar Malmö, Karlskrona och Lund. Cogitel kommer bli en del av HiQ, medan plattformen Thellio kommer fortsätta krängas under eget varumärke.

– Karlskrona är en spännande marknad för oss, vi satsar på att bli störst lokalt. När vi bestämde oss för att expandera ytterligare i södra Sverige och kom i kontakt med Cogitel var beslutet enkelt. Vi investerar kraftigt i regionen och det här gör att vi kan bidra ännu mer till den lokala ekonomin. Karlskrona har ett starkt näringsliv med företag som Ericsson, Saab och Telenor, även inom offentlig sektor är regionen framstående, säger Fredrik Malm.