Google har ett internt röstsystem om vilka frågor som ska tas upp med ledningen, och inför förra veckans personalmöte hade frågan om företagets engagemang i regeringens program Joint Warfighting Cloud Capability, JWCC – som ska ersätta det så kallade Jedi-kontraktet – fått så många röster att den togs upp av de högsta cheferna. Det skriver nyhetskanalen CNBC.

Pichai läste upp frågan, som refererade till en artikel i New York Times. Enligt denna kommer Google gå efter JWCC-affären, trots att de inte lämnade bud på den föregående affären JEDI, som Pentagon avslutade i somras, på grund av att den stred mot företagets AI-regler.

Frågan på mötet var vad som hade förändrats.

Det verkar ändå sannolikt Google Cloud kommer att forsätta satsa på åtminstone delar av det här programmet.

Molnchefen Kurian svarade med att göra en åtskillnad mellan den här affären och JEDI-kontraktet och sade bland annat “det kommer att finnas många områden där vår utvecklarexpertis kan användas utan konflikt med Googles AI-principer”.

Google etablerade sina AI-regler efter att de avslutat en annan affär med försvarsinriktning, Project Maven, som flera tusen av de egna anställda proosterade mot.

Kurian sade vidare att han inte förväntar sig att hela personalen kommer att stå bakom honom i det här.

“Vi förstår att inte alla Google-anställda kommer att hålla med om det här beslutet. Men vi tror att Google Cloud ska försöka leverera till regeringen när vi är kapabla att göra det och då arbetet följer våra regler och företagets värderingar”, uppgav Kurian enligt CNBC.

I en bloggpost senare tillade Kurian att JWCC är viktigt för försvarsdepartementet när det gäller att reducera kostnader, driva innovation, öka produktiviteten och stärka cybersäkerheten och han skrev även att flera leverantörer kommer att arbeta med kontraktet.