I maj blev det klart att Knowit köpte Cybercom för 2,2 miljarder kronor. Nu ett halvår senare är det klart vart den nya konsultjätten ska flytta, och det blir en bekant adress, Sveavägen 20, där Cybercom huserar redan idag.

Det är Mer Arkitekter som har fått uppdraget att utforma det nya huvudkontoret, som beskrivs som årets hittills största kontorsuthyrning i landet. Totalt handlar det om 3 800 Knowitanställda som ska få ett nytt huvudkontor. Det är dock bara cirka 800 av dessa som är baserade i Stockholm.

För Cybercom blir det som sagt ingen flytt alls geografiskt, men inte heller för Knowit handlar det om några längre avstånd, utan man styr kosan några kvarter österut, från Klarabergsgatan 60 till de nya 4 500 kvadratmeter som ska inredas på Sveavägen 20. Men exakt samma lokaler blir det inte. Det nya kontoret kommer ligga på två helt nyrenoverade våningsplan, plan 4 och 5. Idag sitter Cybercom på sjunde våningen.

– För en ovan beställare som oss är det viktigt att få konkreta förslag på vad arkitekten med sin erfarenhet ser är optimalt för oss, i stället för att bombarderas av frågor om hur vi vill ha det. Mer matchade den önskan bäst för oss som är ett innovativt framtidsföretag med stort hållbarhetsfokus där värdet av digitalisering och teknik står i centrum, säger Bertil Nordlund, projektansvarig på Knowit om valet av arkitektbyrå, vars arbete med det nya kontoret kommer att pågå till och med sommaren 2022.

– I en tid där man helt utvärderar kontorets existens vill vi skapa en plats där alla medarbetare på Knowit kan känna tillhörighet, en plats där man träffas, samarbetar och jobbar tillsammans, men även kan utföra olika typer av arbetsuppgifter i lugn och ro och i olika konstellationer. Hållbarhet är högt upp på priolistan i detta projekt, och vi vill egentligen bygga om lokalerna så lite som möjligt. Så att bygga ett konceptstarkt huvudkontor med så lite påverkan som möjligt blir en rolig utmaning som vi mer än gärna tar oss an, säger Niklas Larsén, vd på Mer Arkitekter.