I förvärvet ingår Capcitos två dotterbolag, och inte minst plattformen Monto, som är en datadriven SaaS-tjänst där man med hjälp av data från affärssystem och banker ska kunna bedöma och monitorera företags kreditvärdighet i realtid. Fortnox uppger att Montoplattformen nu ska utvecklas ytterligare med data och insikter från bolagets användarbas. Enligt planen kommer tillträde ske den 1 december.

Capcito grundades 2015 med visionen att ge företagare tillgång till enkla finansieringstjänster. Fortnox betalar drygt 322 miljoner kronor för de 78 procent av aktierna man förvärvar, vilket är baserat på en värdering på 413 miljoner kronor.

– Förvärvet är en del av min långsiktiga vision att kunna hjälpa Sveriges företagare med mer stabila kassaflöden. Det är en naturlig följd av en mångårig ambition att stödja små och medelstora företag i alla led. Vår goda relation med etablerade banker och kreditgivare stärker våra möjligheter. När vi kopplar upp vår kundbas mot plattformen Monto kommer vi ha möjlighet att ge små och medelstora företag samma erbjudanden som bara större företag har tillgång till idag, säger Olof Hallrup, styrelseordförande i Fortnox.

Fortnox berättar att det länge funnits en målbild att skapa en plattform som ska stärka företagare med mer än bara redovisning, och där är förvärvet av Capcito ett viktigt steg.

– Detta är en del i Fortnox växande fintechsatsning. Förvärvet innebär att vi med hjälp av plattformen Monto och andra ERP- och bankpartners kan skapa en hubb för kreditvärdering och onboarding av finansiella tjänster. Det ger fler företag tillgång till bättre krediter och kassaflöden, säger Fortnox vd Tommy Eklund som ser fram emot att jobba tillsammans.

– Kompetensen som finns i Capcito, dess dotterbolag och plattformen Monto är mycket värdefull för Fortnox satsning på fintech. Vi är imponerade av deras spetskompetens, innovativa förmåga och unika tekniska lösningar. De har en företagskultur som speglar vår egen och efter att ha lärt känna deras vd Michael Hansen är jag övertygad om att vi tillsammans kommer göra Sveriges företagare mer framgångsrika.

Och på Capcitos vd Michael Hansen låter det som att det är ömsesidigt.

– Att bli en del av Fortnox möjliggör att vi snabbare kan förverkliga vår vision att demokratisera kreditmarknaden för företagare. Tillsammans kan vi dels stötta företagare i deras tillväxtresa, dels erbjuda teknik för att hjälpa finanssektorn att modernisera sitt erbjudande gentemot företagare. Efter att ha lärt känna Fortnox medarbetare är jag övertygad om att vi delar samma framtidsvision. De brinner precis som vi för att låta fler företagare göra drömmar till verklighet, säger han.