Startupen Quera i Boston, USA, säger sig ha tagit fram en ny programmerbar kvantdatorsimulator på hela 256 kvantbitar, rapporterar MIT Technology Review.

Bara ett par dagar tidigare gick IBM ut och sa att de tagit fram ett nytt kvantchipp på 127 kvantbitar. Enligt IBM var chippet ett mindre designmirakel samt det första någonsin att nå över 100 kvantbitar.

Än så länge har Quera demonstrerat att deras kvantdator fungerar genom att göra giffar i kvantbitar som föreställer motiv från spel som Super Mario Bros, Space Invaders och Tetris. Enligt Quera ska deras kvantdator också vara lättare att programmera än konkurrenternas motsvarigheter. Deb fungerar genom att den organiserar nedkylda atomer med en samling laserstrålar. Något som den kan göra även mitt under en beräkningsprocess.

– Olika problem kommer kräva att atomer placeras i olika konfigurationer, säger Queras vd, Alex Keesling, till MIT Technology Review och fortsätter.

– En av sakerna som är unik med vår maskin är att varje gång vi kör den, några gånger per sekund, så kan helt göra om geometrin och kopplingarna för kvantbitarna.

Förväntningen är att kvantdatorer kommer behöva tusentals kvantbitar för att kunna ersätta dagens datorer vad gäller praktisk problemlösning. Queras tror att de inom två år kommer nå över 1000 kvantbitar. Därefter är förhoppningen att deras plattform, med en liten justering, ska kunna skalas upp till hundratusentals kvantbitar.

Läs också: Nytt kvantchipp från IBM – ”kan slå vanliga datorer om två år”