”Med sin världsledande forskning och mångårigt banbrytande arbete, visar hon på teknikens möjligheter och sätter Sverige på den internationella AI kartan.” Så skriver juryn i sin motivering till att priset ges till Danica Kragic Jensfelt.

Hon är robotforskare och professor på KTH där hon också leder KTH:s Centrum för autonoma system. Dessutom är hon bland annat ledamot av Kungliga Vetenskapsakadmien, Sveriges unga akademi och sitter i styrelsen för Wallenbergstiftelsernas ägarbolag FAM, SAAB och H&M.

Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på Techsverige och juryns ordförande säger i en kommentar att Sverige har många AI-stjärnor och som land och att en av de stjärnor som lyser absolut starkast i Sverige men även internationellt är Danica Kragic Jensfelt.

– Danica har under många år varit spindeln i nätet kring de största AI-satsningarna i Sverige och har genom sin unika personlighet och förmåga inspirerat, mobiliserat och lett den svenska AI-utvecklingen inom såväl akademin som näringslivet, säger hon.

Fakta

“Med sin världsledande forskning och mångårigt banbrytande arbete, visar hon på teknikens möjligheter och sätter Sverige på den internationella AI kartan. Hennes ledarskap, tunga styrelseuppdrag och samarbeten bidrar till större samverkan som driver på en angelägen utveckling inom AI på bred front. Hon är forskaren och experten som med sitt arbete i gränslandet mellan akademi och näringsliv, bygger förtroende och som med unika egenskaper och en färgstark personlighet väcker uppmärksamhet, synliggör och konkretiserar hur teknik kan göra våra liv bättre för såväl den enskilda individen som för samhällsutvecklingen. Årets AI svensk är en sann förebild som med sitt arbete, djupa kunskaper och passion för det mänskliga i den teknologiska utvecklingen inspirerar, engagerar och bidrar till verklig förändring.”