Halvledarbristen har satt ljuset på hur beroende USA och EU är av fungerande försörjningskedjor och lokal produktion har blivit strategiskt viktigt.

Och nu har Samsung beslutat bygga en fabrik för avancerade chips till mobiler, 5G, högpresterande datorsystem och AI i Texas. Det handlar om en investering på 17 miljarder dollar, drygt 150 miljarder kronor och runt 2 000 jobb. Till det kommer 6 500 jobb för att bygga anläggningen, rapporterar Reuters.

2024 beräknas produktionen kunna starta.

Brian Deese, chef för U.S. National Economic Council, Vita husets policyorgan för ekonomiska frågor och säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan välkomnar Samsungs investering och säger i en kommentar att det är president Bidens högsta prioritet att säkra USA:s försörjningskedjor.

"Vi kommer att fortsätta att använda alla verktyg och sträva efter varje väg för att investera i våra kraftkällor som tillverkning och teknik", säger de i uttalandet.

Med bygget sällar sig Samsung till rivalerna TSMC och Intel i konkurrensen om chipptillverkning i USA där president Joe Biden utlovat miljardbelopp i statlig finansiering. Syftet är att öka chipptillverkningen och forskningen och på så sätt få ett försprång före Kina när det gäller avancerad teknik.